6 Haziran 2009 Cumartesi

Yavrusunun cinsiyetini belirleyebilen kertenkele de varmış

Sydney Üniversitesi'nden Richard Shine, birkaç yıl önce, bir çizgili kertenkele türünün (bassiana duperreyi) yavrularının cinsiyetinin kromozomların yanısıra, ısıya göre değişebildiğini de keşfetmişti.

Metabolizmalarının ayarlanması gibi, birçok sürüngende yavruların cinsiyetinin belirlenmesinde de sıcaklığın rolünün çok büyük olduğu böylece kesinleşmişti. Ancak Shine ve ekibi başka ilginç bir olayı daha farketti.

Bilim adamları, Avustralya'nın güneydoğusunda dağda yaşayan bir kertenkele türünün yavrusunun erkek mi dişi mi olacağının, hem kromozomlara, hem ısıya hem de yumurtanın sarısının büyüklüğüne bağlı olduğunu belirlediler. Erkek yavruların çıktığı yumurtaların sarısının payı dişilerinkine göre daha azdı.

Bu ilginç olayı doğrulamak üzere bilim adamları, yumurtalardan kimilerini laboratuvarda 16 derecede, diğerlerini 22 derecede "kuluçkaya yatırdı". 22 derecede yumurta sarısının payını azaltmak ya da eklemek cinsiyeti değiştirmedi.

Ancak 16 derecede sarısının payı artırılan yumurtalardan daha fazla dişi yavru çıktığı görüldü.

Bilim adamlarının araştırması, "Current Biology" dergisinde ve konuya ilişkin makale Fransız "Nouvel Observateur" dergisinde yayımlandı.

Sıcaklığın cinsiyeti belirleyici olabileceği düşüncesi, bundan 30 yıl önce Charnov-Bull kuramıyla öne sürülmüştü.
Kaynak : CNN Türk
İlginç :D

0 yorum:

Clicky Web Analytics